X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıWordPress HostingWordPress Blog Açma - WP Blog Nasıl...

WordPress Blog Açma - WP Blog Nasıl Kurulur?

WordPress Blog Açma - WP Blog Nasıl Kurulur?

İlk kez bir WordPress Blog sitesi kuruyorsanız endişelenmeyin. Bu başlangıç ​​kılavuzu, birkaç basit adımda bunu nasıl yapacağınızı gösterecek ve ilk blogunuzun kısa sürede hazır ve çalışır durumda olmasını sağlayacaktır.

Sizler için daha kolay anlaşılması açısından Blog sayfasının nasıl oluşturulacağını 3 adıma ayırdık, gelin detayları birlikte inceleyelim.

  • Hosting satın alma ve bir domain adresi belirleme.
  • WordPress'i yükleme.
  • Blogunuzu yazmak.

Adım 1: Hosting ve Domain adresi belirleme

Halihazırda bir WordPress web siteniz olmadığını varsayarsak, ilk adımımız yeni bir site oluşturmak olacaktır. WordPress ile çalışmaya başlamak için önce kendinize hosting ve domain adresi satın almanız gerekir.

Hosting Nedir?

Hosting hizmeti, Türkiye Hosting şirketi gibi profesyonel sağlayıcılar tarafından sağlanır ve özünde, web sitenizin depolanacağı yer olarak düşünülebilir. Hosting sağlayıcısı, bir web sitesinin tüm bilgilerini sunucularında saklar.

Depolamaya ek olarak, hosting sağlayıcısı ayrıca yedekleme, güvenlik, destek ve daha fazlası gibi ek hizmetler sunabilir ve bu da onu sorunsuz çalışan bir web sitesine sahip olmanın önemli bir parçası haline getirir. Bazı hosting sağlayıcıları blog tarafında, bazıları ise e-ticaret hosting kısmına odaklanır. Yani 2 farklı hizmet olarak görülebilir. Peki, hangisi senin web siten için en iyisi olurdu?

Hosting Planı Nasıl Seçilir?

Bir hosting planı seçmek gerçekten kişisel ihtiyaçlarınıza bağlıdır.

  • Ne kadar desteğe ihtiyacınız olacak? Bazı hosting sağlayıcıları, biraz teknik uzmanlığa sahip daha deneyimli kullanıcılara yöneliktir. Bununla birlikte, bu konuda yeniyseniz ve çok az deneyiminiz varsa veya hiç deneyiminiz yoksa, büyük destek sunma konusunda itibarlı bir hosting sağlayıcısı kullanmayı düşünebilirsiniz. 
  • Ne kadar trafik bekliyorsunuz? Beklediğiniz trafik miktarına bağlı olarak, bazı hosting sağlayıcılarının sizin için uygun olmadığını görebilirsiniz. Bazıları beklediğiniz trafik oranını desteklemeyebilirken, diğerleri daha yüksek bir fiyata daha yüksek veya daha profesyonel düzeyde destek sunabilir.
  • Hangi sunucu türü sizin için en iyisidir? Farklı hosting sağlayıcıları farklı sunucu türleri sunar. Örneğin:
    • Açık Hosting: Bu, mevcut en ucuz hosting türüdür. Farklı sitelerin veritabanları sizin web sitenizdeki veritabanı ile aynı ortamda tutulur. Bunun iyi tarafları ve kötü tarafları da bulunuyor. Bu hosting türü daha ucuzdur, ancak performans sorunları yaratma ihtimali yüksek olduğunu hatırlatalım.
    • Özel Hosting: Bu, web sitenize ayrılmış kendi sunucunuzun olacağı daha pahalı bir seçenektir. Daha fazla destek alırsınız, fakat bu seçenek daha pahalıdır. 
    • Bulut Hosting: Amazon ve Microsoft gibi şirketler artık, ölçeklendirme açısından daha iyi esneklik sağlayan bulut barındırma hizmeti sunuyor (ileride sitenizi genişletmek istiyorsanız) ve çok sorunsuz çalışıyor. Fiyatlar ise ihtiyaçlarınıza göre değişmekte.

 

Domain Nedir?

Hosting'e ek olarak, bir alan adına sahip olmanız gerekmekte. Domain adınız, web sitenizin veya blogunuzun internetteki adresidir. Örneğin, google.com ve wordpress.com bir domain adresidir. Bir Hosting planına kaydolduktan sonra kendi Domain adınızı seçebileceksiniz.

Blog siteniz için ne tür bir alan adı istersiniz? Web sitelerinin .com, .net, .info, .org, .biz, vb. gibi farklı domain adresine (bir web sitesi adresinin sonundaki harfler) sahip olabileceğini muhtemelen fark etmişsinizdir. Alan adınızın nasıl görünmesini istediğinizi dikkatlice düşünmelisiniz. Genel olarak, domain adı ne kadar kısa olursa o kadar iyidir. Yazımının kolay olduğundan ve anahtar kelimeler kullandığından emin olun (İnsanların blogunuzda yazacağınız konuyu/konuları ararken genellikle kullandıkları türden kelimeler olmasına özen gösterin).

Alternatif olarak, bu sizin kişisel blogunuzsa, neden adınızı kullanmıyorsunuz?

Adım 2: WordPress'i Yükleme

WordPress yüklemenin 2 türü vardır. İlk seçenek, Hosting sağlayıcınız üzerinden kurulumu yapmanıza imkân tanırken, diğer seçenek ise Wordpress.org üzerinden sıfırdan yüklemeniz için kullanılır.

  1. Seçenek: Barındırma Hizmetinizin Kontrol Panelinden Yükleme

Örneğin, Hosting sağlayıcınız olarak Bluehost'u seçtiyseniz, yapmanız gereken tek şey Bluehost barındırma hesabınıza giriş yapmak ve WordPress'te Oturum Aç butonuna tıklamak ve kurulum için basit kılavuz yönlendirmelerini takip etmektir.

Alternatif olarak, Hosting sağlayıcınız SiteGround ise, oturum açtıktan sonra bir "Hoş geldiniz" yazısı ile karşılaşacaksınız. Orada, WordPress'i yükleme seçeneğini seçin ve basit adımları izleyin.

  1. Seçenek: WordPress'i Sıfırdan Yükleme
  • Wordpress.org web sitesine gidin ve WordPress'in en son sürümünü indirin. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra dosyayı açın. 
  • Sunucunuzda WordPress için bir veritabanı ve onu düzenlemek için tüm ayrıcalıklara sahip olacak bir MySQL kullanıcısı oluşturun. 
  • WordPress dosyalarını sunucunuza yükleyin. 
  • Şimdi yükle seçeneğini seçin ve kurulumu çalıştırın. 

WordPress'i nasıl kurmayı seçerseniz seçin, kurduktan sonra, Domain adresinizi ve ardından “/wp-admin” yazarak kontrol paneline erişebilirsiniz (örneğin, alan adınız www.turkiye123.com ise, şunu girin: www.turkiye123.com/wp-admin).

Adım 3: Blog Yazılarına Başlayın

Artık yeni blogunuzda ilk yazınızı yazmaya hazırsınız. İşte bunu yapmanın basit 2 aşaması bulunuyor:

  • WordPress kontrol paneline gidin. 
  • + New bölümüne tıklayın ve yazıyı girdikten sonra Yayınla butonuna basın, hepsi bu kadar!

Yeni bir gönderi oluşturmak için sayfaya girdikten sonra bir başlık girin, ardından blogunuzu yazın ve içeriğinizi paylaşın. Tamamı metin olmak zorunda değildir. Resim, video ve diğer medyaları ekleyebilirsiniz.

İşiniz bittiğinde ve blog yazınızdan memnun olduğunuzda, Yayınla düğmesine basın ve hepsi bu kadar. Tebrikler! Artık kendi blog sitenize sahip bir bloggersınız.

Adım 4: Daha İyi Bir WordPress Blog Sitesi Oluşturma

Şimdiye kadar, WordPress'te kendi blog sitenizi nasıl oluşturacağınızın temellerini ele aldık. Bununla birlikte, birkaç ek ince ayar ile blogunuzun daha iyi görünmesini ve çalışmasını sağlayarak sosyal medya platformlarında daha görünür hale getirebilirsiniz.

WordPress Teması Kullanma

Web tasarımıyla biraz uğraşmayı seviyorsanız, WordPress'in varsayılan bir temayla geldiğini bilmelisiniz. Ancak, çoğu ücretsiz olan diğer WordPress temalarını kullanarak blogunuzu özelleştirebilirsiniz. Tabii ki, üst düzey temalar için premium kısmı da bulunuyor.

Peki, bir WordPress teması nasıl kurulur?

İlk olarak, WordPress kontrol panelinize gidin ve kenar çubuğu menüsünde (solda) Görünüm sekmesini seçin. Ardından Temalar seçeneğine girin.

Temalar bölümü göründüğünde, Yeni Ekle'ye tıklayın.

Ardından bir tema seçin ve Yükle'yi tıklayın. Tema yüklü olarak kaydolduktan sonra Etkinleştir'e tıklayın. Hepsi bu kadar.

“Hello” temasını kullanmanızı öneririz. Bu, Elementor tarafından lite olarak tasarlanmış, bilinen bir temadır. Bu tür bir temanın avantajı, çok yalın ve düzenli bir tema olması ve Elementor Pro ile kullanırken blogunuzun tasarımını istediğiniz şekilde özelleştirmeniz için size çok daha fazla potansiyel sağlamasıdır.

Blog Yazıları Yazarak Nasıl Para Kazanırım? 

Blogunuz çalışmaya başladığında, onu daha iyi hale getirmeyi ve hatta bu süreçte biraz para kazanmayı düşünebilirsiniz. Blogunuzdan para kazanmanın birkaç yolu vardır. Bu rehberde iki ana yönteme odaklanacağız:

  • Reklamlar veya daha doğrusu banner reklamlar, blogunuzdan para kazanmanın harika bir yoludur. Bu, blog sayfalarınıza reklam yerleştirmeyi içeren görsel bir reklam biçimidir. Reklamlardan para kazanmanın iki yolu vardır. Biri, reklama yapılan her tıklama için ödeme aldığınız TBM (tıklama başına maliyet) aracılığıyladır. Diğeri ise BGBM'dir (mil başına maliyet veya daha yaygın olarak bin gösterim başına maliyet), burada banner'ınızın her 1000 görünümü için belirli bir miktar ödeme alırsınız. 
  • Affiliate Marketing — En basit tanımıyla, diğer insanların ürünlerini tanıtarak komisyon kazanma sürecidir. Bağlı kuruluş pazarlamasının farklı türleri vardır, ancak bir blog için en uygun olanı, ürünü metin yoluyla tanıtmak ve ürüne benzersiz, izlenebilir bir bağlantı eklemektir. Bir alıcı bağlantıya tıklar ve ürünü satın alırsa, site sahibi olarak siz bir komisyon alırsınız. 

SEO Optimizasyonu

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), içeriğinizin bir arama motorunun ilk sayfasında görünmesini sağlama sanatı, hatta bilimidir. Çünkü insanlar en iyi sonuçları seçme eğilimindedir. Ne kadar yüksekte olursanız, blogunuzun bağlantısını tıklamaları o kadar olasıdır.

Şirketler, web sitelerini başarılı kılmak için SEO uzmanları tutar, ancak blog sahiplerinin SEO'larını optimize etmek için kendilerinin yapabileceği bazı şeyler vardır. Bunu ayrı olarak başka bir yazıda detaylı olarak inceleyebiliriz fakat kısaca anahtar kelimesi mantıklı ve güzel bir şekilde kullanılmış başlık ve meta cümlesi (aşağıda ok ile belirtilen cümle) sitenizi daha üst sıralarda görünmesini sağlayacaktır.

Bir sonraki adım ise içeriğiniz üslubu ve SEO kelimesini doğru bir şekilde kullanmanız. Bu adımları başarılı bir şekilde yaptığınız takdirde kısa süre içerisinde önemli site trafiği elde edebilir ve gelirinizde artış elde edebilirsiniz.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(22 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

Top